10

Chladivo R-22 je chladivo předchozí generace, které bývalo nejčastějším chladivem v severoamerických tepelných čerpadlech a klimatizacích. Dnes se R-22 postupně vyřazuje ve prospěch nových produktů, které méně poškozují ozonovou vrstvu. Stále však existuje mnoho systémů HVAC, které se spoléhají na R-22. Pokud váš domácí systém stále funguje, můžete získat nové tepelné čerpadlo a stále používat R-22?

Možná. Což není užitečné pro odpověď, ale ano, použití R-22 v energeticky účinném tepelném čerpadle není nemožné.

Dobře, takto to funguje. Klimatizační systém, jako je energeticky účinné tepelné čerpadlo, používá chladicí tekutinu k pohybu tepla dovnitř a ven z vašeho domova. V zásadě je teplo zachyceno v chladivu a potom o Vánocích přesouváno jako pošta. Důležité je mít na paměti, že ne všechna chladiva jsou vytvořena stejně.

Například vezměte chladivo R-22. Není žádný významný rozdíl v tom, jak systém, který používá R-22 nebo jinou chladicí kapalinu, způsobí, že se váš domov bude cítit. Různá chladiva však musí být v cívce natlakována různými rychlostmi. Cívka, která není dostatečně silná, aby zvládla určité chladivo, by ji neměla používat. Stejně tak byste se neměli pokoušet použít kondenzátorovou cívku s jedním chladivem a výparníkovou cívku s jinou ve stejném systému. Po této silnici čeká hrozná katastrofa.

Vše, co bylo řečeno, jsou stále vyráběna tepelná čerpadla, která zvládnou R-22.

Nejjednodušším způsobem je zkontrolovat příručku uživatele. Výrobce uvede chladiva, pro která je jednotka schválena. Pokud je uveden seznam R-22, bude to fungovat. Pokud ne, ne.

Je však třeba mít na paměti jednu věc. Pokud z nějakého důvodu chcete přepnout na R-22 a vaše tepelné čerpadlo v současné době používá jinou chladicí kapalinu, nejedná se o triviální záležitost. Musíte se ujistit, že předchozí chladicí kapalina je ze systému kompletně vypláchnuta. Pokud ne, mohou se vyskytnout problémy během provozu. Doporučujeme, abyste na to měli odborníka. A R-22 je stejně vyřazován, takže to děláte právě teď, je to pravděpodobně špatný nápad z dlouhodobého hlediska.