10

Ductless AC technologie zasáhla americký trh velkým způsobem. Mnoho majitelů domů si přesto neuvědomuje výhody, které tyto flexibilní systémy mohou přinést. Mohli byste používat doma AC systém bez potrubí? Nebo jste lepší držet se konvenční centrální jednotky HVAC?V tomto případě mluvíme o vzduchotechnických klimatizačních systémech s mini-split systémem nebo tepelných čerpadlech.

Tyto systémy využívají vnitřní vzduchový manipulátor a venkovní kondenzátor. Jsou připojeny pouze úzkým otvorem ve zdi a mohou dodávat vysoce kvalitní chlazení bez vzduchových kanálů. Ačkoli už dlouho byli populární v zámoří, mnohokrát nerozdělené ductless zůstávají záhadou pro mnoho Američanů.Klíčovou vlastností, díky níž je systém střídavého proudu tak efektivní, je jeho univerzálnost.

Kondenzátor i vzduchový ovladač jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje. Protože k připojení vyžadují pouze velmi úzkou díru, v moderním domě není prakticky nic, čeho by se jednotka bez potrubí nemohla dostat. To jim umožňuje poskytovat pohodlí specifické pro danou zónu.A protože nepotřebují vzduchovody, lze AC rychle instalovat bez potrubí.

Vše, co potřebujete, je samotný systém. Tato jednoduchost znamená, že průměrný technik HVAC může dokončit instalaci střídavého proudu bez potrubí v jedné návštěvě. Což je něco, co lze jen zřídka říci o konvenčních jednotkách ústředního topení a klimatizace! Klimatizátory oken jsou jistě levnější než mini-split, ale jsou také velmi neefektivní. AC jednotky bez potrubí jsou mnohem energeticky účinnější než okenní jednotky.

Což znamená, že to, co utratíte dopředu, si vymyslíte dlouhodobě.Nemluvě o tom, že mini-splitty jsou také mnohem, mnohem tišší než klimatizace oken. Kompresor je část, která vydává veškerý hluk z klimatizace. Pokud jde o okenní jednotku, jediné místo pro kompresor je v podstatě v místnosti s vámi. Ale s AC bez potrubí je kompresor venku v kondenzátoru.Bezkanálové mini-rozdělení není kouzlo, takže musí existovat nějaké nevýhody, že?Samozřejmě!

Jsme velcí fanoušci ductless mini splitů, ale nic není ideální pro každou aplikaci. Stejně jako bychom chtěli, neexistuje jediná technologie HVAC, která by vyhovovala všem potřebám po celou dobu.Vícezónové bezkanálové střídavé potrubí umožňuje schopnost zahřívat a chladit komplexní strukturu. Pokud se však vydáte touto cestou, měli byste zvážit konvenční ústřední vytápění a vzduch.

To je samozřejmě to, k čemu je centrální HVAC navrženo, a dělá to velmi dobře. Správně dimenzovaný a nainstalovaný centrální systém HVAC bude stejně účinný a účinný jako jakýkoli vícezónový bezkanálový systém, a pravděpodobně i více.Nyní, jak již bylo řečeno, existují určité případy, ve kterých by byla ideální vícestupňová střídavá zóna bez vedení. Předtím, než byla vynalezena klimatizace, bylo postaveno mnoho historických domů. Těmto budovám často chybí prostor, nad nebo pod, pro efektivní umístění centrálního HVAC.

V tomto případě je ideální vícezónové bezkanálové mini split.A samozřejmě, tam je cena. Nelze popřít, že přenosná klimatizace a klimatizace oken je levnější než většina malých rozdělovačů bez potrubí. Lidé, kteří hledají absolutně nejlevnější řešení, najdou řešení jinde. Je také pravda, že energeticky neefektivní systémy (jako okna a přenosné jednotky) nedávají smysl dlouhodobě, ale to nezáleží na všech kupujících.Pro mnoho různých problémů s vytápěním a chlazením může být skvělým řešením střídavý proud AC. Důrazně je doporučujeme náročným majitelům domů.

Máte více dotazů nebo komentářů k ductless AC mini split systémům? Dejte nám vědět na Facebooku, Twitteru nebo v komentářích níže!