10

Moderní kamna na dřevo jsou překvapivě spolehlivým a efektivním nástrojem, který vás udržuje v teple po celou zimu. Pokud jste se vždy chtěli dozvědět více o těchto rustikálních strojích, pak je tato otázka pro vás.

Lidé spalovali dřevo, aby vařili jídlo a zůstali v teple mnohem déle, než jsme psali historii. Archeologické záznamy ukazují, že lidé využívali dřevěné požáry doslova stovky tisíc let. Technologie prošla od té doby dlouhou cestou, takže si možná budete myslet, že naše moderní inovace by nyní způsobily, že oheň na spalování dřeva je nyní irelevantní.

Stejné moderní inovace však umožňují, aby dřevo zůstalo efektivní a cenově dostupné při dodávce tepla po celou zimu. Nový sporák na dřevo vybavený výkonným dmychadlem může konkurovat elektrickým tepelným čerpadlům, plynovým pecím a dalším technologickým řešením vytápění. A pro mnoho majitelů domů může být zdroj paliva mnohem levnější. Lidé, kteří žijí ve venkovských oblastech, mohou sklízet dřevo ze svých vlastních nemovitostí nebo je najít v místní komunitě za velmi přijatelné ceny.

A konečně, kamna na dřevo mají klasický vzhled a robustní kouzlo, které prostě nedostanete z konvenční pece. O odpočinku před praskajícím ohněm s blízkými je něco nedefinovatelného a žádoucího.

Na rozdíl od moderních plynových polen bez vzduchu vyžaduje kamna na spalování dřeva větrání. Nové designy kamen a řádně stárnuté dřevo mohou výrazně snížit množství kouře a popela, ale nikdy ho nemohou úplně odstranit. Což znamená, že budete muset instalovat kamna na dřevo s přístupem do exteriéru přes kamennou trubku nebo připojením na komín.

Také zvažte, co budete dělat s kamny na dřevo. Mohl by existovat významný rozdíl v požadavcích na kamna na dřevo určené výhradně pro estetiku a na ty, které chcete použít k vytápění celého domu.

Samozřejmě můžete. A budete chtít, protože probuzení do mrazírenského domu je něco, co nikdo nechce zažít. Ale jak udržet oheň hořící po dlouhou dobu?

Za prvé, je těžké postavit dlouho hořící oheň na studený start. Nejlepší způsob, jak udržet teplo celou noc, je začít se zdravým uhelným ložem. Možná to nevypadá moc, ale v uhlí je hodně silného tepla. Zamíchejte je všechny směrem k přední části kamen.

Za druhé, zabalte sporák s velkými kousky dřeva. Zdá se to zřejmé, že? Čím více dřeva, tím déle hoří. Klíčem k pochopení však je zabalit to dřevo tak pevně, jak jen můžete. Chcete, aby první vrstva dřeva izolovala ty vzadu. Myšlenka je, že oheň se bude šířit pomalu, takže během delšího časového období se ještě více spálíte.

Za třetí, v ideálním případě použijte pro své palivo kořeněné tvrdé dřevo. Ale kromě toho toho není co dělat. Hrabte uhlí, stohujte si záznamy a jste připraveni jít. Navíc je vždy dobré postavit si celý noční oheň těsně před tím, než jdete spát. Tímto způsobem získáte maximální spalování při spánku.

Ano to je.

Nyní k tomu existují určité námitky. Mnoho moderních krbových kamen se prodává hlavně pro jejich estetickou funkčnost. Vytápění je hezké, ale lidé chtějí, aby vypadali elegantně. Jako vrchol pro rodinný pokoj funguje skvěle kamna na dřevo. Navíc získáte nějaké relativně levné doplňkové teplo.

Kamna určená především pro svůj vzhled však nejsou navržena tak, aby vytápěla celý moderní domov. Hrnec na břicho bez dmychadla a bez možnosti připojení k potrubí pravděpodobně nebude celý váš dům vytápět. Pokud tak hledáte, investujte do kamna na dřevo určeného pro vytápění celého domu. Mnoho z těchto strojů je vybaveno výkonnými dmychadly, které mohou tlačit luxusní, rustikální teplo do všech koutů vašeho domova.

Ano, ale pouze pokud chcete, aby kamna vydržela po celá desetiletí. Lidé, kteří jsou v pořádku se svými novými kamny na dřevo, které korodují jen za pár krátkých let, mohou přestat číst nyní.

Za prvé, nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat pro vaše kamna na dřevo, je pravidelné čištění popelníku. Nahromaděný popel může způsobit nejrůznější problémy. Je to podobné čištění filtru na vašem klimatizačním zařízení, protože to musíte udělat brzy a často.

Za druhé, nezapalujte kamna. K přehřátí dochází, když oheň hoří příliš horkě. To může deformovat kov vašeho kamna na dřevo, což by mohlo způsobit jeho nepoužitelnost. Při hoření velkého ohně buďte proto opatrní a nenechávejte dveře otevřené, když kamna fungují.

Za třetí, buďte selektivní ohledně zdroje paliva. Chcete spálit kořeněné tvrdé dřevo. Nechcete spálit odpadky, trosky nebo zelené dřevo. Koš může produkovat škodlivé výpary a zelené dřevo vytvoří spoustu kouře a kreosotu.

Začtvrté, přečtěte si příručku svého majitele. Ne každý moderní sporák na dřevo je úplně podobný. Váš pravděpodobně má nějakou jedinečnou vlastnost nebo vlastnost, o které potřebujete vědět. Příručka majitele pravděpodobně nebude tolik stránek a v budoucnu by vám mohla ušetřit spoustu času a problémů.

Samozřejmě můžete! Kompletní řadu kamen na dřevo najdete zde na IWAE. Nabízíme financování, dopravu zdarma a technickou podporu po nákupu.

Máte další otázky ohledně kamna na dřevo, na které jsme neodpověděli? Dejte nám vědět v komentářích níže.