Můžete míchat chladivo R-22 a R-410A?

Pokud jde o moderní vytápění a chlazení, majitelé domů mají spoustu možností. Existuje nespočet výrobců HVAC , různých značek a spousta nových technologií pro vytápění, chlazení a větrání jakékoli budovy za každého počasí. Jedno zásadní rozhodnutí, které může vlastník domu učinit, pokud jde o klimatizaci nebo tepelné čerpadlo, souvisí s chladicí kapalinou. Obvykle je tato volba mezi chladivem R-22 a R-410a . Tato chladiva fungují efektivně, ale jsou zcela jiná. Někteří majitelé domů mají otázky jako:

Tak určitě!

Můžeš to udělat. Ve stejném systému můžete míchat chladivo R-22 a R-410a. Heck, můžete udělat spoustu věcí! Můžete vstoupit do provozu, skočit z mostu, kloktadlo arsen, nebo vložte chléb do očí před spuštěním do hejna racků.

Ale to neznamená, že by mělo . Pro záznam byste neměli nic z toho dělat. Jsou to špatné věci a můžete zemřít. Rackové jsou průměrní.

R-22 a R-410a jsou obě chladiva, pravda. Mohou být použity v klimatizacích nebo tepelných čerpadlech pro chlazení vašeho domova v létě. Většina lidí pravděpodobně nemá tušení, jaké chladivo jejich domov dokonce používá, a vy byste měli být psychičtí, abyste mohli sami rozhodnout, který daný systém používá.

Ale a to je velké, ale tyto dva nejsou zaměnitelné. Nikdy byste se nikdy neměli snažit je mísit do stejného systému nebo je používat v systému, který není speciálně určen pro tento druh chladiva.

R-410a je navržen pro provoz při vyšších tlacích než R-22. Pokud používáte R-22 ve stejném systému jako R-410a, kompresor se bude snažit pracovat se dvěma různými tekutinami přes stejné cívky, protože obě chladiva reagují odlišně na různé mechanické situace. Jak si možná dokážete představit, pro klimatizační zařízení nebo tepelné čerpadlo to nebude dobré.

Dlouhý příběh krátce? Nikdy nemíchejte R-22 a R-410a. Pokud samozřejmě nechcete zničit váš systém HVAC, pak se všemi prostředky vysílejte ten sen.