10

Energeticky účinné tepelné čerpadlo funguje téměř přesně jako tradiční klimatizace. Během léta se v pachu chladí chladicí kapalinou a pak se vypuzuje mimo domov. Klimatizace dělá totéž, ale ten rozdíl skutečně nastane v zimě. Na rozdíl od klimatizace může tepelné čerpadlo pracovat tak, aby zajistilo vytápění za studeného počasí, které klimatizace nemůže použít přesně stejný mechanický proces.

Co je to za proces?

Říká se tomu chladicí cyklus .

Je léto a váš domov se otáčí. Zapnete střídavý proud a jde to pracovat tak, že teplo vnáší do cívky, předává jej do vnějšího kondenzátoru a vypuzuje ho zpět do venkovního vzduchu. Čím více tepla se klimatizace odvádí z domu, tím chladnější a pohodlnější se interiér stává. To je proces, se kterým jsme všichni obeznámeni. Tepelné čerpadlo používá přesně stejný mechanický proces k výrobě tepla za chladného počasí.

Dokonce i v Antarktidě je ve venkovním vzduchu vždy nějaké teplo. Teď je ve Wisconsinu zřejmě méně tepla než v červenci v Miami, ale to nemění nic na tom, že tam je. Během ohřívacího cyklu odebírá tepelné čerpadlo okolní teplo z vnějšku a vrací ho zpět. Tímto způsobem zahřívají; jsou to klimatizace, které mohou běžet dozadu!

Když to přijde přímo na to, vše, co může udělat klimatizace, tepelné čerpadlo dokáže a další. Oba poskytují chlazení a odvlhčování. Pouze jeden z nich však může poskytovat teplé, luxusní a energeticky účinné teplo.

Takže jo, proč ještě žádný nemáte? Nic neobětujete, zvýšíte flexibilitu vašeho systému HVAC a ušetříte peníze díky vylepšené účinnosti. Mohlo by to být lepší, kdyby to posekalo váš dvorek.